Da biste postigli raskošnu crvenu boju jaja za Uskrs, nisu vam neophodne boje iz kesica već možete iskoristiti nešto što već imate u kuhinji
Prirodno farbanje jaja za Uskrs sve je popularnije, i to s razlogom!
Ovo je najbezbedniji način da ukrasite svoja uskršnja jaja, potpuno eliminišete upotrebu kupovnih boja sa potencijalno štetnim supstancama, kao i da dobijete jedinstvene i vrlo intenzivne nijanse.
Kada je reč o farbanju jaja, najzastupljenija je crvena boja, koja simboliše radost i vakrsenje.
Prema legendi, Marija Magdalena je posle Hristovog vaskrsnuća otišla u svet da širi vest o tome i stigla je čak do Rima. Tamo je uspela da dođe do rimskog cara Tiberija, kada je stala pred njega držeći u ruci obično belo jaje. Povikala je:
– Hrist je vaskrsao.
Tiberijus se na to nasmejao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ravna onoj da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Istog trena jaje je – postalo crveno.
U svakom slučaju, ovo je boja u koju se farba najviše uskršnjih jaja, pa i čuvarkuća, a postoji više načina da na prirodan način obojite jaja u crveno.
Za to možete koristiti sledeće namirnice:
- Kompot od višanja
- Velika količina kuvane lukovine
- Cvekla
- Maline
- Sok od nara
Postupak farbanja jaja u crvenu boju na prirodan način
Potrebno je:
- željena namirnica
- 2-4 šolje vode (u zavisnosti od toga koliko jaja bojite i koliko namirnice koristite)
- 1,5 kašika belog sirćeta
- velika šerpa
- plastične čaše
Uputstvo korak po korak
- Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite namirnicu kojom bojite jaja.
- Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata.
- Potom izvadite voće ili povrće koje koristite za bojenje rešetkastom kašikom.
- Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu – od pet minuta do 24 sata. Za svetlije boje treba vam manje vremena, za jače i tamnije, naravno, više, a optimalno je da odstoji najmanje pola sata.
- Potom izvadite i ređajte po kartonu za jaja da se osuše, a imajte da će pravu boju imati tek po sušenju.