ovo niste znali

Zašto se ČAJNA KOBASICA zove tako? Potiče još iz 19. veka, a priča o tome kako je dobila ime je vrlo zanimljiva

Ne, nema veze ni sa Kinom ni sa Čajetinom! Kakve veze ima poznata mesna prerađevina sa čajem i ima li ikakve? Kako je ova kobasica dobila ime?

Čajna kobasica mnoge zbunjuje svojim imenomfoto: djphotographics, Shutterstock

Ako volite da jedete čajnu kobasicu, verovatno ste se makar jednom zapitali otkud joj ovo neobično ime.


Da li u njen sastav ulazi čaj? Da li ima neke veze sa Kinom, koja je na engleskom China? Ima li neke veze sa zlatiborskom Čajetinom?


Naziv "čajna kobasica" nije nastao u srpskom jeziku već je bukvalan prevod nemačke reči "teewurst". U pitanju je kobasica nastala u gradu Rigenvaldu, na obali Baltika, koji se danas nalazi u Poljskoj, i to još u 19. veku.

 

Zašto se čajna kobasica tako zove? Pa, prilično je očigledno, zar ne?foto: Alessio Orru, Shutterstock

Kobasica teewurst pravljena je od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva svinja, a potom stavljana u tanka svinjska creva, koja je narezivanja posle brzog zrenja i obično se koristila za sendviče.

 

Neretko bi je sekli na tanke listove i servirali uz kajmak ili sir.


Ono što je, bez obzira na način serviranja, uvek bilo isto kada se jede ova kobasica bilo to što se ona služi uz – čaj! Sočni zalogaji bili su još lepši u kombinaciji sa ukusom biljnog čaja.

 

I otud neobično ime ove kobasice.