Kako se pravi zdraviji tiramisu bez piškota i šećera? Iznenadićete se koliko je jednostavno, a ukus je isti kao da ste pojeli mnogo više kalorija.
Keto poslastice su sve popularnije proteklih godina, otkako je otkriveno da i te kako možemo uživati u omiljenim dezertima i biti bezbrižni po pitanju toga koliko smo kalorija, masnoća i šećera uneli!
Kada je reč o tiramisuu, svačijem omiljenom italijanskom kremastom dezertu s kafom, sve što je potrebno jeste da zamenite piškote biskvitom od bademovog i kokosovog brašna, a šećer stevijom ili eritrolom.
Sastojci:
za kolačice
- 1/4 šolje bademovog brašna
- 1 kašičica kokosovog brašna
- 1 kašičica zamene za šećer (stevija, eritrol)
- prstohvat praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 1 veliko belance, sobne temperature
- 1,5 kašike putera
za umakanje kolačića
- 1/4 šolje ohlađene kuvane kafe
- 2 kašike ruma
za fil:
- 220 grama krem sira, sobne temperature
- najmanje 1,5 kašičica zamene za šećer
- 1/2 ekstrakta vanile
- 1/2 šolja šlaga
- kakao prah za dekoraciju
Priprema
Pomešajte bademovo i kokosovo brašno, zamenu za šećer, prašak za pecivo i so, pa kad sjedinite dodajte ekstrakt vanile, jaje i puter.
Potom promešajte dobro, pa stavite u frižider na oko 10 minuta.
Kad se prohladi, napravite četiri loptice i poravnajte ih, pa poređajte po pek papiru u tepsiji i pecite 6-8 minuta u rerni prethono zagrejanoj na 180 stepeni.
Skuvajte kafu, pa sipajte u nju rum.
U odvojenoj posudi pomešajte krem sir, ekstrakt vanile, zamenu za šećer i sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete finu kremastu smesu.
U drugoj posudi umutite čvrsto šlag, pa ga dodajte u mešavinu sa sirom i nastavite da mutite sporijom brzinom.
Sipajte malo ovog fila na dno čaše za serviranje, zatim umočite pečene keksiće u mešavinu kafe i ruma, pa stavite preko fila. Preko stavite još fila i na kraju pospite kakao prahom.
Ponovite dok ne utrošite materijal.
Pogledajte detaljnu pripremu.