probajte već danas

Kako da vam voda više nikad ne iskipi iz šerpe? Besplatan trik koji STVARNO DELUJE, a ne treba vam čak ni sekund truda

Neverovatno jednostavna caka koja sprečava da ključala voda iskipi prilikom kuvanja

Ključala voda za tili čas može da završi na ploči šporetafoto: CSMaster/Shutterstock

Jedan trenutak nepažnje dovoljan je da se ključala voda izlije iz šerpe i, pored toga što će u vašoj čorbi ili vode u kojoj se kuva testenina biti manje tečnosti, eto nereda i ribanja šporeta i šerpe!


Postoji mnogo proverenih caka domaćica koje sprečavaju da voda iskipi, a vrlo je moguće da ste nekad na internetu nabasali na najjednostavniji – jednostavno stavite običnu drvenu varjaču preko otvorene šerpe i to je sve!


Da li trik s varjačom zaista deluje?


Obično se veruje da drvena varjača sprečava prekomerno nagomilavanje toplote u sredini lonca, čime se onemogućava da tečnost ključa previsoko u njemu, ali ovo nije tačno.

 

Stavite drvenu varjaču na šerpu i ključala voda će ostati u njojfoto: Levent Konuk/Shutterstock

Trik s varjačom, kažu domaćice, zaista deluje, i to na dva načina:

  1. Mehurići su nestabilni oblici, pa kad nešto hidrofobno (tj. nešto što ne može da apsorbuje vodu) probije površinu mehurića – on se spušta naniže. Suva drvena kašika destabilizuje mehuriće kada dođu u kontakt s njenom vodoodbojnom površinom, što deluje tako što se ključala voda povlači.
  2. Mehurići i pena sastoje se od ključale vode ispunjene parom, odnosno takođe vode u gasovitom stanju. Ukoliko mehur dodirne nešto čija je temperatura ispod 100°C, para se kondenzuje, odnosno vraća u tečno stanje, a površina mehurića se razbija. Drvena kašika, koja je znatno hladnija od 100 stepeni tako razbija mehuriće i pomaže da se pena povuče.

Pogledajte kako to izgleda u praksi.

Šta ako trik s drvenom varjačom ne deluje?


Ova caka bez sumnje funkcioniše, ali ona ima svoje nedostatke. U nekom trenutku, varjača će se zagrejati i voda će ići nagore bez obzira na sve.


Isto tako, ne smete da koristite metalnu kašiku umesto obične drvene varjače jer metali brže provode toplotu.