kultura

Kakvo otkriće! Slika u muzeju 75 godina visila naopako – i niko nije primećivao

Mondrijanov "Njujork Siti I" je već sedam i po decenija izložen naopako, a tako će, po svemu sudeći, i ostati

foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

Slika apstraktnog holandskog umetnika Pita Kornelisa Mondrijana visi naopačke u raznim muzejima, otkako je prvi put izložena pre 75 godina.


Umetnička slika iz 1941. godine, složena mreža od crvene, žute, plave, crvene i crne lepljive trake, nazvana "Njujork Siti I" prvi put je izložena u njujorškom Muzeju moderne umetnoti (MoMA) 1945. godine, a od 1980. nalazi se u u umetničkoj kolekciji nemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalija.

 


Način na koji je slika trenutno okačena pokazuje raznobojne linije koje su gušće raspoređene pri dnu, a kustoskinja Suzan Mejer-Bizer je, istražujući, utvrdila da bi trebalo da bude obrnuto i da je slika sve vreme izložena naopako.


Zgušnjavanje mreže treba da se nalazi gore, kao tamno nebo – smatra ona. – Kad sam na to ukazala drugim kustosima, shvatili smo da je očigledno. Sto odsto sam sigurna da je slika okrenuta naopako.

Fotografija iz Mondrijanovog studija na kojoj se slika vidi još jedan je dokaz da je Mejer-Bizerova u pravu, a druga slična Mondrijanova slika "Njujork Siti", koja se nalazi u Parizu, takođe je izložena tako da je gušća mreža u gornjem delu.


Ipak, budući da strahuju da će slika biti oštećena ako se bude okrenula, jer je lepljiva traka već olabavljena, ona će ostati u svom pogrešnom položaju.