ne zaboravite na njega

Tako sitan, tako koristan! Zašto sve treba jesti kesten (+najbolji RECEPTI)

U slanim jelima može da zameni meso, u slatkišima je sastojak koji daje poseban i intenzivan ukus i odlično se kombinuje sa čokoladom. A još je i superzdrav!

foto: Sunvic/shutterstock

U 100 grama kestenja nalazi se 131 kalorija, ali i još mnogo, mnogo toga! Od vitamina su najzastupljeniji C (26,7 mg), zatim E, A i vitamini iz B kompleksa, a od minerala sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma (čak 54 miligrama!), cinka, gvožđa, bakra i mangana. Mislili ste da je to sve? Greška — jer kesten ima i odličnu proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline!


Ovaj plod bogatog ukusa obiluje proteinima, vlaknima i mastima, a vrlo je popularan je brzo pruža osećaj sitosti, čini čuda za kardiovaskularno zdravlje, digestivno zdravlje, koristi se u ishrani dijabetičara, osoba s visokim krvnim pritiskom, anemijom i ljudi osetljivih gluten, jača kosti i zube, stimuliše funkcije nervnog sistema...


Bezbroj je načina da iskoristite kestenje, a mi vam predlažemo neke od sledećih recepata.

 

 

Posni rižoto s kestenjem

 

foto: Shutterstock

Sastojci: 

 

  • 300 grama seckane bundeve
  • 400 grama pirinča
  • 100 grama kuvanog kesenja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • ulje po potrebi
  • 100 grama putera
  • litar bujona od povrća
  • kašičica majčine dušice
  • pola kašičice peršuna
  • so i biber po potrebi

 

Priprema

 

Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk i sitno seckan beli luk. Potom dodajte bundevu iseckanu na kockice, kašičicu majčine dušice, malo peršuna i na kraju pirinač. Uz neprestano mešanje dinstajte nekoliko minuta.

 

Zatim nalijte bujon od povrća i kuvajte pet minuta, sve vreme mešajući. 

 

Nakon toga dodajte dobro skuvan i seckan kesten, pa kuvajte sve dok bujon ne ispari i pirinač ne bude lepo mekan. Dodajte so i biber po ukusu. Na vatri otopite puter i pomešajte ga s rižotom.

 

Pljeskavice od kestenja

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

pola kilograma brokolija

jedna manja glavica crnog luka

2 jajeta

150 grama prezli

150 grama kuvanog ili pečenog kestenja

ulje po potrebi

so i biber po ukusu

ulje po potrebi

 

Priprema

 

Propržite sitno seckan crni luk na ulju, pa ostavite da se ohladi. U dubljoj činiji umutite dva jajeta i pomešajte sa iseckanim brokolijem i prezlama. Napravite kesten pire od kestena koji je dobro skuvan ili pečen, pa ga dodajte prethodnoj smesi. Začinite po ukusu, oblikujte pljeskavice i pržite na malo ulja.

 

Čokoladna kesten-torta

 

foto: Shutterstock

Sastojci:


*za biskvit

  • 150 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 400 grama mlevenog keksa
  • 100 grama mlevenih oraha
  • 120 grama tamne čokolade
  • 1 supena kašika ekstrakta ruma
  • 100 mililitara mleka


*za fil:

  • 100 grama maslaca
  • 120 grama šećera u prahu
  • 500 grama kesten-pirea
  • 2 kašike ruma


*za premaz

  • 200 mililitara umućene slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • malo kakaoa ili rendane crne čokolade


Priprema


*Biskvit
Mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajte mleveni keks i orahe. Kad dobijete kompaktnu masu, sipajte i rum i otopljenu čokoladu, mutite jo minut, pa nalijte mleko i ponovo miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Izlijte u kalup obložen pek-papirom ili aluminijumskom folijom. Tresnite da se ravnomerno rasporedi i odložite u frižider na pola sata da se stegne.


*Fil
Mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajte kesten-pite i rum i nastavite da miksate. Zatim izvadite biskvit iz frižidera i namažite ovaj film, pa ponovo stavite u frižider na još pola sata.


*Premaz
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa time premažite tortivu. Na kraju pospite kakaoom ili rendanom čokoladom.