raspametićete se

Može i u rerni! Ovako se pravi najsočnije, najukusnije i najmekanije praseće pečenje (RECEPT)

Tradicionalno se doček Nove godine kod kuće uvek provodi uz pečeno praseće meso, a ovaj recept jednostavno morate da probate 

foto: Slawomir Fajer/Shutterstock

Bez obzira na to praktikujete li svake godine obeležavanje Nove godine uz praseće pečenje iz rerne ili ćete ove napraviti izuzetak, ako želite hrskavu koricu i sočno meso, ovaj recept jednostavno morate imati.

 

Sastojci:

 

  • 5 kg prasećeg mesa
  • 8 kašika ulja
  • 5 kašičica soli
  • tri i po kašike sirćeta
  • 8 kašika ulja


Priprema


Meso dobro operite, a potom ga isušite papirnim ubrusima i

zasecite na kockice. Potom utrljajte so po celom komadu mesu i stavite prasetinu u dobro nauljen i dubok pleh, ali vodite računa o tome da koža bude okrenuta nagore, a ne uz pleh. Kožu nakon toga dobro premažite sirćetom.


Potom, sipajte hladnu vodu u pleh tako da prekrije dno.


Stavite u rernu pregodno zagrejanu na 250 stepeni, a nakon nekoliko minuta smanjite temperaturu na 150-160 stepeni. Pecite na toj temperaturi oko pet sati, a povremeno dodajte vodu.


Ukoliko želite da postignete dodatnu hrskavost kožice, pred sam kraj možete nakratko pojačati temperaturu.