oprez!

Produžite im vek: 5 grešaka zbog kojih vaši peškiri više nisu mekani i mirišljavi

Postoji li išta lepše od paperjastog dodira novog peškira, mekanog kao oblak? Ipak, nakon nekog vremena, oni uglavnom postanu kruti, ali to ne mora da bude slučaj — izbegavajte ove korake i vaši peškiri će dugo ostati nežni

foto: OlegRi/Shutterstock

Neki ranije, neki kasnije, ali u velikom broju slučajeva, peškiri izgube mekoću ili, štaviše, u nekim slučajevima čak promene miris i teksturu.


Iako zub vremena nesumnjivo čini svoje, vaši peškiri ne moraju nužno da traju kratko i postanu grubi! Potrudite se da izbegavate ove greške i oni će ostati meki i nežni.

 

  • Ne čistite bubanj

 

foto: Shutterstock

Na kojoj god temperaturi i kakvim god sredstvom prali veš, ako bubanj veš-mašine nije čist — neće biti ni vaši peškiri! S vremena na vreme, makar jednom mesečno, očistite bubanj nekim hemijskim sredstvom ili mešavinom sode bikarbone i sirćeta i bićete sigurni da se bakterije ne talože u vašoj mašini i, samim tim, tkaninama koje perete.

 

  • Koristite omekšivač

 

foto: Shutterstock

Iako ovaj proizvod upotrebljavamo baš da bi peškiri ostali mirišljivi i mekani, s njim treba biti oprezan. Ako posle pranja peškiri nisu sto odsto čisti, dodavanje omekšivača prilikom ispiranja se samo "zarobi" nečistoća u vlaknima peškira, što znači da bakterije ostaju na njegovoj površini i čim se peškir ponovo pokvasi oslobodiće se neprijatan miris. Mnoge domaćice umesto omekšivača primenjuju šolju sirćeta prilikom ispiranja kako bi bile sigurne da su se rešile bakterija.

 

 

foto: Shutterstock

Kako zbog činjenice da skidaju mrtve ćelije kože, tako i zbog toga što dolaze u kontakt s genitalijama i drugim intimnim delovima tela, peškiri se izlažu (bez)brojnim bakterijama. Zato je važno koristiti efikasan detedžent, koji će ih zasigurno ukloniti s peškira, i ne štedeti na njemu. Ukoliko proizvod koji upotrebljavate sadrži proteazu, celulazu i(li) amilazu, možete biti sigurni da će ovi enzimi efikasno razgraditi svaku nečistoću i lako se isprati.

 

  • Koristite nižu temperaturu

 

foto: Shutterstock

Pranje hladnom vodom je sjajna ideja ako brinete o ekologiji, ali nije najbolja ako težite da eliminišete loše bakterije iz svog života. Pranje na ruke definitivno nije dobra ideja kada je reč o peškirima, kao ni pranje u mašini na temperaturi nižoj od 60-90 stepeni.

 

  • Loše kombinujete

 

foto: New Africa/Shutterstock

Ukoliko ste odlučili da peškire operete s, recimo, farmerkama, ne očekujte da ćete im produžiti vek. Boje koje se koriste u izradi odeće oslobađaju se prilikom pranja i mogu da naškode peškirima, pa bi bilo bolje da ih perete ili odvojeno ili makar s donjim vešom od prirodnih materijala i bez boja.