ukusne kiflice

I trećeg dana će biti mekane kao duša: Recept za najukusnije TURSKE KIFLE

Fantastično mekane kifle ostaju sveže i treći dan! ​​​​​​​

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 ml +1 kašika mleka
  • 900 g mekog brašna

  • 2 cela jaja

  • 2 ravne kašike šećera
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 gr margarina ili maslaca
  • kašika soli
  •  kašika sirćeta
  • 5 grama praška za pecivo

 

Priprema:

 

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.

 

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku ), prašak za pecivo i sirće, pa opet dobro izmešati. Dodati još malo brašna i soli i mešati.

 

Kada smo sve dobro izmešali, dodajemo ostatak brašna i mesimo testo. Testo je mekano i lepljivo i treba ga dosta mesiti, oko 10 minuta. Kako budete mesili testo, ono će se vezivati.

 

Na pola mešenja odmorite malo ruke, operite ih i blago pouljiti po potrebi. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo. Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju, pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

 

Zaokružiti, pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

 

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve prema napolju i malo izvrtite na stolu.

 

U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju.

 

Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore–dole. Okrenite pa uradite isto. Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

 

Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolajte celu kiflu. Na kraju razvucite gornji deo da bude četvrtast, pa završite rolanje.

 

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom, pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

 

Ako vam nisu narasle dovoljno, slobodno ih ostavite još da rastu.

 

Da biste ubrzali proces, zagrejte rernu između 30 i 40 stepeni, pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.

 

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ne porumene.

 

Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta.