saveti za bolji život

Iz nje treba izvući najpre kalijum i magnezijum, a zatim šećer: Evo zašto banana nije dobar izbor za doručak

Šečer koji vam banana daje donosi vam energiju, ali vas one neće dugo držati sitima.

foto: Shutterstock/Paulo Vilela

U najvažniji obrok tokom dana spada doručak. Tada je najbitnije da izaberemo prave namirnice kojima ćemo početi dan, a prema savetu nutricionista to treba da budu namirnice koje će nas držati sitima do sledećeg obroka. 

 

Međutim, iako svi često za doručak konzumiramo banane jer su slatke, hranljive i odličan su izbor u kombinaciji sa žitaricama i ovsenim kašama, nutricionisti smatraju da žuto tropsko voće ipak i nije najbolji izbor za početak dana. 

 

 

One kako ističu nutricionisti spadaju u umereno kisele namirnice i sadrže 25 posto šećera te nisu dobre da se za prvi obrok jedu same. Istina je da one daju energiju, ali ne toliko da bi vas njihova hranljiva dejstva držala sitima tokom celog dana. Bolje ih je konzumirati za užinu.

 

Pošto spadaju u grupu kiselih namirnica, kiselinu je potrebno neutralisati, kako bi iz njih izvukli - magnezijum, kalijum, vlakna, a ne samo šećer. 

 

Nutricionisti savetuju da bananu kombinujete sa namirnicama koje imaju zdrave masnoće kao što je npr. avokado.