recept

Slatko zadovoljstvo koje se pamti: Kolač sa ŠLJIVAMA i karamel-prelivom koji neće odbiti ni oni koji nisu sladokusci

Ukoliko u šljivama još više uživate kada su zapečene i u kombinaciji sa šećerom i cimetom, ova poslastica je nešto što morate da probate

foto: Shutterstock

Pozdravljamo se s letom, ali jedna letnja radost i dalje je s nama ― šljive su sada najslađe, najsočnije i pružaju nam bezbroj mogućnosti da se njima zasladimo! Ovaj kolač se lako pravi, nije preskup, a sigurno će vam se dopasti.

 

Sastojci:


Za koru

  • 250 grama mekog belog brašna
  • 20 grama kvasca
  • 6 kašika mleka
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 2 jajeta
  • 50 grama maslaca
  • kilogram šljiva

 

Za fil

  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 50 grama šećera
  • 1 jaje
  • 1-2 kašike cimeta, po ukusu
  • 30 grama brašna

 

I još:

  • šlag

 

Za karamel preliv:

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

 

Priprema


Kora
Pomešati brašno i kvasac, pa preliti toplim mlekom i dodati vrlo malo šećera. Ostavite da odstoji, pa potom dodajte vanilin šećer, preostali šećer i jaja. Kad se dobro sjedinit, dodati maslac, promešati i ostaviti da ostoji 15-ak minuta.


Zatim izvaditi testo i na pobrašnjenoj površini premesiti, posipati brašnom po potrebi i zatim rastanjiti na veličinu pleha.


Staviti testo u podmazan pleh posut brašnom, pa preko njega poređati očišćene šljive isečene na četvrtine.


Fil
Pomešajte pavlaku sa šećerom, pa dodajte jaje i sve dobro promešajte. Sipajte brašno i cimet, pa kad se dobro sjedini, prelijte preko šljiva.


Sve zajedno pecite ne manje od 45 minuta na 180 stepeni.


Za to vreme pravite karamel-preliv.


Karamel-preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.


Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.


Dekoracija
Nakon što se prohladi, premažite šlagom prema uputstvu s kesice, pa prošarajte karamel-prelivom.


Možete dodati rendane ili vrlo sitno seckane šljive.