recept

NE MOŽE jednostavnije: Složenac od krompira i pavlake (RECEPT)

Krompire volimo bilo kao pomfrit i pire, uz piletinu ili ribu, a ovaj recept dopašće vam se ako nemate mnogo vremena za eksperimentisanje u kuhinji i nemate meso pri ruci.

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • kilogram i po krompira
  • 750 ml pavlake za kuvanje
  • 2 čena belog luka
  • 100 g parmezana ili rendanog kačkavalja
  • 1 kašika maslaca
  • so, biber, začini po želji

 

Priprema:

 

Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni, a dublji pleh ili vatrostalnu činiju premažite maslacem. Krompir nasecite na tanke parčiće, posolite ga i pobiberite.

 

U pavlaku dodajte izgnječen beli luk i so, pa stavite na vatru i kuvajte oko deset minuta nakon ključanja. 

 

Na dno činije ili pleha sipajte malo pavlake, pa dodajte red krompira i ponavljajte tako dok ne dobijete složenac i ne potrošite namirnice.

 

Poslednji red treba da bude pavlaka. Začinite po volji.

 

Obložite folijom i pecite oko 45 minuta, a onda sklonite foliju, dodajte parmezan ili kačkavalj, pa pecite još pola sata do hrskave korice.

 

Ostavite da se malo ohladi i služite se.