oprez!

POGREŠITE I KAJAĆETE SE CEO DAN: Hrana i piće koje NI U LUDILU ne smete konzumirati pre plivanja

Dobro je poznato pravilo da se u vodu ne ulazi pola sata posle jela, ali jeste li znali da postoje namirnice koje bi trebalo izbegavati na dan plivanja?

foto: Shutterstock

Sladoled


Hrana koja ima visok procenat masti može da izazove probavne smetnje i osećaj nelagodnosti, a kvalitetniji i popularniji sladoledi su baš takvi zbog putera koji sadrže.

 

foto: Profimedia

Zato, ako ne možete da odolite ledenim poslasticama pored bazena, radije izaberite neku varijantu "vodenastog" voćnog sladoleda.


Ljuta i začinjena hrana

 

foto: Shutterstock

Budući da smo tokom plivanja često u horizontalnom položaju, jedan od potencijalnih problema je refluks kiseline, a ljuća hrana ga može samo pogoršati. Zato bi bilo dobro da pre plivanja izbegavate papričite, ljute umake i sličnu hranu.


Voćni i gazirani napici

 

foto: Shutterstock

Iako je hidriranje najvažnija stvar na visokim temperaturama, uvek se umesto sokova opredelite za vodu jer voćni napici i slatka gazirana pića mogu da izazovu nadimanje i stomačne grčeve. Naime, zbog takvog sadržaja ovih pića vrši se pritisak na spoljni sloj trbušnog zida, što dovodi do bržeg zamaranja i neprijatnog osećaja u stomaku.


Celer

 

foto: Shutterstock

Određene namirnice izazivaju hemijske reakcije zbog kojih je koža hipersenzitivna na ultraljubičastu svetlost, pa može doći do opekotina i sličnih oštećenja kože ukoliko tokom ili neposredno pre sunčanja grickate celer, pijete sok od celera ili čak samo seckate ovu namirnicu na suncu bez pranja ruku.


Alkoholna pića

 

foto: Shutterstock

Dobro je poznato da alkohol smanjuje koncentraciju i našu sposobnost da brzo reagujemo, a to je posebno opasno dok smo u vodi, pa je najbolje alkoholna pića sačekaju veče, kada ste daleko od vode.