Aronija sadrži i vitamine - A, C, B2, B6, E, kao i minerale - kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor.
Moćno, bobičasto voće po proceni stručnjaka sadrži dvostruko više antioksidansa od maline, borovnice, kupine i ribizle, a svojim blagodetima može oporaviti čitav organizam i dići imunitet.
Ukoliko do sada niste, pravo je vreme da napravite džem od aronije i jabuke, koji možete konzumirati čitave godine.
Sastojci:
3 kg jabuka
5 dcl vode
600 g aronije
kilo šećera
Priprema:
Oguliti jabuke i iseći ih na komadiće, a aroniju očistiti od petljki, oprati i ocediti.
Voće kuvati 20 minuta u dubokoj šerpi u 5 dcl vode. Nakon toga ocediti voće i štapnim mikserom ga blendati, pa dodati šečer. Ponovo staviti da se kuva uz stalno mešanje 30 minuta.
Vruć džem sipati u tegle i čuvati na hladnom i tamnom mestu, u ostavi.