porodične vrednosti

SAVREMENO RODITELJSTVO MOŽE DONETI MNOŠTO PROBLEMA: Evo kako izgraditi idealan odnos sa DECOM, koja će vas uvažavati

Ne dozvolite da vam dete vaspitava društvo, familija ili roditelji.

foto: Shutterstock

Živimo u vremenu koje sa sobom nosi mnoštvo surovih vrednosti, a u želji da svom detetu obezbedimo sigurnu i spokojnu budućnost, neretko popuštamo kada je reč o svakodnevnim obavezama i sitnim zadovoljstvima, koje se kasnije mogu pokazati kao veoma nepovoljne po odrastanje mališana.

 

Ukoliko niste u mogućnosti da sve vreme motrite na naslednike, pokušajte na mudre načine da stavite do znanja da se obaveze i pravila moraju poštovati.

 

1. Stvorite prijateljsku relaciju sa detetom - razgovore ne bi trebalo započinjati kritikom, povišenim tonom i uslovljavanjima jer deca to mogu shvatiti kao izazov i pogodan momenat za inat.

 

2. Ograničite im pristup pametnim telefonima ali bez isključivosti - savremenoj, digitalnoj eri se ne možemo potpuno odupreti, te dete nemojte kažnjavati, već im predložite istinske aktivnosti van kuće, koje će ih zainteresovati.

 

foto: Shutterstock

 

3. Postavite se kao roditelj koji želi da čuje sve zamisli i želje, bez iskazivanja autoriteta - kako dete u opipljivim godinama ne bi počelo da se udaljava od roditelja, bitno je da mu priđete na suptilan način. Iako možda niste upućeni šta decu tog uzrasta zanima, raspitajte se i prilagodite im se, kako biste u svakom trenutku imali kontrolu, koja nije nametljiva.

 

4. Tokom nedeljnog ručka razgovorajte o dešavanjima koja su obeležila nedelju - iako smatrate da su površni razgovori dovoljni za kvalitetan odnos sa decom, to zapravo nije istina, te obratite pažnju na sitnice, koje će vam otkriti njihova tanana osećanja.