Ako posebno uživate u domaćem voćnom čizkejku, ovo je recept za vas
Sastojci:
KORA
- 300g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150g putera
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanca
- malo hladne vode (4-5 kašika)
FIL
- 2 belanca
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2kg krem sira
- 2 kašike griza
- 5-6 većih kajsija
- šaka listića badema ili nekog drugog seckanog koštunjavog voća
- prah šećer za posipanje
Priprema
Izmešati brašno i prašak za pecivo, pa dodati hladan puter i “utrti” viljuškom ili mutiti mikserom, da se naprave grudvice. Potom dodati šećer, vanilin šećer i žumanca i nastaviti mešenje. Na kraju dodati vodu, kašiku po kašiku, tek koliko je potrebno da se testo formira i sjedini.
Odvojiti 1/3 testa, uviti u foliju i staviti u zamrzivač. 2/3 testa takođe staviti u foliju i hladiti u frižideru pola sata do sat.
Veće ohlađeno testo razviti na papiru za pečenje u veličinu 20x32cm ili sličnu i tako zajedno sa papirom prebaciti u pleh istih dimenzija (može se testo i samo utisnuti u dno pleha namazanog mašću ili puterom i posutim brašnom) Odložiti pleh sa strane.
Za fil dobro umutiti belanca, pa dodati šećer i vanilin šećer. Potom dodati krem-sir i na kraju umešati griz. Pripremljen fil izliti preko testa.
Oprane kajsije iseći na režnjeve, tako da se od svake kajsije dobije 6 kriški. Poslagati kajsije preko fila od sira.
Preko voća i fila narendati onu trećinu testa iz zamrzivača. Odozgo posuti sirovim listićima badema.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Seći prohlađeno i po želji posuti prah šećerom.