svaki zalogaj je kao komadić raja

HLADAN, KREMAST, NESTVARAN: Ledeni kolač s kajsijama je osveženje koje se ne zaboravlja (RECEPT)

Ako posebno uživate u domaćem voćnom čizkejku, ovo je recept za vas

foto: Shutterstock

Sastojci:


KORA

 

  • 300g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150g putera
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • malo hladne vode (4-5 kašika)


FIL

 

  • 2 belanca
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2kg krem sira 
  • 2 kašike griza
  • 5-6 većih kajsija
  • šaka listića badema ili nekog drugog seckanog koštunjavog voća
  • prah šećer za posipanje


Priprema


Izmešati brašno i prašak za pecivo, pa dodati hladan puter i “utrti” viljuškom ili mutiti mikserom, da se naprave grudvice. Potom dodati šećer, vanilin šećer i žumanca i nastaviti mešenje. Na kraju dodati vodu, kašiku po kašiku, tek koliko je potrebno da se testo formira i sjedini.

 

Odvojiti 1/3 testa, uviti u foliju i staviti u zamrzivač. 2/3 testa takođe staviti u foliju i hladiti u frižideru pola sata do sat.


Veće ohlađeno testo razviti na papiru za pečenje u veličinu 20x32cm ili sličnu i tako zajedno sa papirom prebaciti u pleh istih dimenzija (može se testo i samo utisnuti u dno pleha namazanog mašću ili puterom i posutim brašnom) Odložiti pleh sa strane.

 

Za fil dobro umutiti belanca, pa dodati šećer i vanilin šećer. Potom dodati krem-sir i na kraju umešati griz. Pripremljen fil izliti preko testa.


Oprane kajsije iseći na režnjeve, tako da se od svake kajsije dobije 6 kriški. Poslagati kajsije preko fila od sira.


Preko voća i fila narendati onu trećinu testa iz zamrzivača. Odozgo posuti sirovim listićima badema.


Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.


Seći prohlađeno i po želji posuti prah šećerom.