recept dana

POSLASTICA KOJA ĆE VAS OBORITI S NOGU: Domaće TULUMBE po receptu naših baka!

Možete ih služiti uz domaću kaficu.

foto: Profimedia

Za testo:

400 ml vode

150 ml ulja

1 kašika šećera

1 kašičica soli

1/2 kg brašna

5 jaja

 

Za sirup:

 

1,4 l vode

800 g šećera

1 srednji limun - sok

700 ml ulja

 

Priprema:

 

 

Sirup: U odgovarajuću, posudu staviti vodu, šećer i sok od limuna. Staviti na šporet da provri. Kada provri smanjiti na srednju temperaturu i kuvati, od momenta ključanja, 15 minuta. Skuvan sirup skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

 

Testo: U, dublju, posudu staviti vodu, ulje, šećer i so, pa staviti na vatru, da provri. Kada provri skloniti sa vatre i, postepeno, dodavati brašno, uz neprekidno mešanje. Mešati sve dok se ne dobije sjajna lopta od testa. Ostaviti testo da se, potpuno, ohladi.

 

U hladno testo dodavati jedno po jedno jaje i rukom ih, dobro, sjediniti sa testom. Rukom raditi testo sve dok ne postane svilenkasto.

 

U dublju, širu, šerpu sipati ulje. Napuniti kalup za tulumbe, pripremljenim, testom i istiskivati testo u, hladno, ulje. Dužinu tulumbi odredite sami i svaku tulumbu, prilikom spuštanja u ulje, preseći nožem. Vodite računa da tulumbe u ulju budu odvojene, jedna od druge, jer će narasti, prilikom prženja.

 

Zatim staviti šerpu na vatru i uključiti na srednju temperaturu. Tulumbe će u početku, prilikom prženja, same da se okreću u ulju. Kada počnu da rumene, pomoću dve viljuške ih okrećite, da sa svih strana dobiju rumenu boju.

 

foto: Profimedia

Kada su tulumbe pržene skloniti šerpu sa vatre i isključiti šporet. Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe u, hladan, sirup. Ostaviti ulje da se prohladi 10 minuta. Tulumbe, u sirupu, nekoliko puta preokrenuti i ostaviti sve dok ne stigne druga tura tulumbi.

 

Ponavljati postupak prženja tulumbi dok ima testa (uz obavezno ostavljanje ulja da se prohladi). Tulubme iz sirupa vaditi u odgovarajuću posudu i na kraju ih preliti ostatkom sirupa.

 

Tulubme ostaviti u frižider, da se dobro ohlade.