pravi se lako, a veličanstvena je

SOČNO I SLATKO MEDITERANSKO ČUDO: Grčka PORTOKALOPITA je jedini kolač koji vam je potreban ovog proleća (RECEPT)

Ukusna pita od pomorandži osvojiće vas već na prvi zalogaj – verujte nam!

foto: Shutterstock

Grčka portokalopita je pita čiju osnovu čine kore, jogurt i, naravno, pomorandže! Postoje različite varijante ove ukusne poslastice, a mi vam predstavljamo jedan od najpopularnijih recepata.


Sastojci


Za testo i fil:

 

  • pakovanje kora za pitu (oko 450-500 grama)
  • 4 jajeta
  • 200 grama šećera
  • 3 kašike izrendane kore pomorandže
  • 100 mililitara soka od pomorandže
  • 200 mililitara suncokretovog ulja
  • oko 300 mililitara grčkog jogurta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 1 supena kašika i pola kašičice praška za pecivo (oko 20 grama)


Za sirup:

 

  • 300 mililitara vode
  • 300 mililitara soka od pomorandže
  • 400 grama šećera
  • cimeta po želji

 

Priprema


Najpre napravite sirup tako što ćete pomešati sve sastojke u dubljem tiganju. Nakon što smesa proključa, ostavite da 15 minuta krčka na srednjoj temperaturi. Stavite sirup u frižider da se potpuno ohladi.


Potom iscepkajte kore za pitu na sitne delove i ostavite ih da se suše. U nekim receptima stoji da kora može da bude i mekana, ali grčke domaćice ističu da se fil jednako rasporedi samo ako su kore dobro isušene. Ukoliko ste u žurbi i ne možete da čekate da deliće kora ostavite u činiji i sačekate da priroda uradi svoje, možete ih osušiti tako što ćete ih nekoliko minuta držati u rerni na temperaturi od 100 stepeni.

 

foto: Shutterstock

Zatim pomešajte jaja i šećer, mešajte ih miskerom i nakon što dobijete lepu penastu mešavinu dodajte sok od pomorandže i rendanu koru, ulje, grčki jogurt, ekstrakt vanile i so. Nastavite da mešate mikserom sve dok smesa ne bude ujednačena, a potom dodajte prašak za pecivo i smanjite brzinu miksera.


Sipajte ovaj fil u duboku činiju, a potom postepeno dodajte šakama cepanu i osušenu koru za pitu i dobro promešajte.


Dno tepsije podmažite suncokretovim uljem, a zatim prelijte dobro sjedinjenim filom i cepanim korama.


Ukoliko želite da dekorišete portokalopitu kriškama pomorandži, neka one budu veoma tanke. Pecite u rerni prethodno uključenoj na 180 stepeni oko 30 minuta, dok pita ne poprimi tamnobraon boju. Zatim temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite još 15 minuta. Ovaj specijalitet gotov je kada nož kojim ste zasekli pitu izađe potpuno čist.


Čim je izvadite iz rerne, pospite pitu ravnomerno hladnim sirupom. Čak i ako vam deluje da je sirupa previše, ne brinite – kore će upiti sav sirup i dobićete slasnu poslasticu čiji se ukus ne zaboravlja.


Ukoliko želite svojim ukućanima i gostima (ili sebi, što da ne) da priredite pravi užitak, služite parče portokalopite s kuglom sladoleda od vanile.


Prijatno!