Ovaj kolač odličnog je ukusa, vole ga sve generacije, a preporučuje ga slavni kuvar Džejmi Oliver!
Sastojci:
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
200 g šećera
3 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g mlevenih badema
100 g palente
2 narandže
1 kašičica praška za pecivo
narendana kora narandže
Sastojci za sirup:
1/4 kašičice mlevenog kardamoma
250 ml soka od narandže
30 ml vode
125 g (smeđeg) šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni i maslacem premažite pleh veličine 20 centimetara.
Zatim u njega stavite masni papir i pritisnite ga, pa opet njega premažite maslacem. Maslac i šećer umutite u velikoj činiji dok ne dobijete prozračnu i kremastu smesu.
Ne brinite ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio - to će dogoditi za vreme pečenja.
Umutite u smesu jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
U maloj činiji pomešajte mlevene bademe, palentu, koru narandže i prašak za pecivo, pa to umešajte u prvu smesu.
Izlijte smesu u pleh i pecite 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smeđe nijanse i kolač se malo odmakne od ivica pleha.
Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadite kolač na tanjir. On je poprilično krhak i budite pažljivi.
Da biste napravili sirup, usitnite kardamom ili koristite mleveni, a zatim sve ostale sastojke stavite u činiju. Dobijenu smesu kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obimom i zgusne. Ostavite da se ohladi.
Na kolaču napravite rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko njih nalijte puno sirupa, ali polako, da uspe upiti. Ukrasite narandžom po želji, služite uz sladoled...