ukus je nestvaran

KREMASTA, RASKOŠNA, BOŽANSTVENA: Čokoladna torta ELIZABETA je vaša nova omiljena poslastica (RECEPT)

Može se praviti cele godine, veoma je izdašna i savršena za neke svečanije prilike

foto: Shutterstock

Sastojci


Za svetlu koru:

 

  • 5 belanaca
  • 200 grama šećera
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 2 kašike gustina
  • 50 mililitara ulja


Za tamnu koru:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašika kakaoa


Za fil:

 

  • 5 žumanaca
  • 2 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 kašike gustina
  • 100 mililitara mleka
  • 100 grama čokolade
  • 250 grama putera


Priprema


Za belu koru umutite sve sastojke i testo preručite u podmazan pleh. Pecite pola sata na 170 stepeni. Isto to uradite sa braon korom, samo je pecite na 180 stepeni. Prohlađenu braon koru prepolovite


Za fil žumanca, jaja, šećer i vanilin šećer kuvajte na pari uz stalno mućenje. Sipajte gustin razmućen u mleku. Zgusnutu smesu skinite s vatre i umešajte izlomljenu čokoladu. Ohlađeni fil sastavite s penasto umućenim maslacem.


Na poslužavnik prvo stavite braon koru, fil, pa belu koru, nakon toga opet fil, pa odozgo braon koru. Ostatkom fila premažite celu tortu i po želji je pospite mlevenim ili seckanim orasima.