Na vreme pripremite sve što vam treba.
Uskrs nam se bliži, te za domaćice donosimo predloge za fabranje jaja, koji će im mnogo značiti.
1. MRAMORNA JAJA
Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.
2. GUMICE
Gumice za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.
3. OBLICI
Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.
4. DŽAK
Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.
5. TRADICIJA
Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.
6. ULJE
U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.
7. MRVICE
Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.
8. ŠLJOKICE
Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.
9. KREP PAPIR
Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.