Tri recepta za čokoladne torte koje će zadovoljiti i one najzbirljivije, a bonus je što priprema traje jedva 15 minuta!
Božanstvena Caprese torta
Torta Kapreze je italijanski slatki klasik, koji potiče sa ostrva Kapri, a ovaj božanstveni kolač bez trunke brašna osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema.
Sastojci (za kalup od 24 cm)
250 g bademovog brašna
250g tamne čokolade
130 g šećera
150 g maslaca
5 jaja
Malo soli
2 kašičice ekstrakta od vanile
Priprema
Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobne temperature. Za to vreme odvote žumance od belanaca, pa od belanaca i polovine šećera napravite čvrsti sneg.
Žumance i ostatak šećera izmiksajte pa im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, so, vanilu, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini.
U smesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom spatulom pažljivo umešati.
Zatim na red dolaze belanca koja takođe pažljivo umešajte u smesu, prvo jednu trećinu (spatulom, nikako ne mikserom), pa zatim ostatak nežno mešajući.
Smesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a ivice namastili, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna.
Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s umućenom slatkom pavlakom.
Kraljica svih čokoladnih torti
Samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja – u ovoj se torti stapaju u neodoljiv čokoladni san. Torta je delo čuvenog kuvara...
Sastojci
120 g mlečne čokolade
150 g tamne čokolade
300 g maslaca
15 g glatkog brašna
80 g šećera
5 svežih jaja
Priprema
Kalup za tortu (28 cm) namažite maslacem i stavite u frižider da se ohladi. Obe vrste čokolade polomite na komadiće i s maslacem otopite na pari.
Otopljenu smesu mutilicom mutite, sklonite s pare, pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put mešajući dok se smesa ne poveže.
Umešajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C.
Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.
Uz ovu tortu možete poslužiti sveže bobičasto voće i šlag sa vanilom ili sladoled od vanile ili pistaća...
Čokoladna torta s jabukama i grizom
Poznati kolač donosimo s nešto izmenjenim sastojcima, sa manje šećera; umesto oraha koristimo bademe (možete ih zameniti s lešnicima), a preliven je neodoljivim čokoladnim ganaš prelivom...
Sastojci
120 g šećera
3 jaja
80 g griza
200 ml mleka
120 g maslaca
80 g mlevenih badema
1 velika kašika kakaa u prahu
50 g čokolade za kuvanje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 g maslaca
2 velike narendane jabuke (greni smit)
malo narendane korice narandže i limuna
Priprema
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.
Izmešajte suve sastojke, pa u smesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mleko.
Očistite i narendajte jabuke i dodajte u smesu i sve sjedinite.
Stavite da se peče u namašćenom kalupu za torte (26 cm) u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 40 minuta ili proverite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačkalicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena.
Kad se kolač ohladi, prelijte ga toplim ganašem i ohladite.
Recept za ganaš:
120 g čokolade
120 ml slatke pavlake
Slatku pavlaku zagrejte, zatim dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu kojom ćete preliti kolač.