Poreklo ovog recepta kažu da seže daleko u prošlost, čak par hiljada godina.
Prirodni kvasac koji živi na krompiru, koristi se za dobijanje alkoholnih pića poput vodke, ali mi ga možemo koristiti i za proizvodnju hleba.
Sastojci:
- 1 krompir srednje veličine (veličine pesnice)
- 4 šolje vode ili oko 1 litar
- 1 kašika šećera
Postupak
Oprati krompir vodom od zemlje i skuvati ga u neslanoj vodi. Ne ljuštiti. Ne koristiti deterdžent. Kada je skuvan, izgnječiti ga i dodati šećer. Vodu u kom je kuvan krompir ne bacati.
Kada krompir postane mlak, dodati mu vodu u kojoj se kuvao. Trebalo bi da bude oko 1 litar mešavine. Prekriti i ostaviti na toplom da se fermentiše. Gotovo je nakon 3-4 dana kada se pojave mehurići na vrhu. Procediti i čuvati na hladnom.
Potrebno je oko 2 šolje na kilogram brašna.
Hleb mesiti uveče, a peći ujutro, ili obrnuto. Najbolje je hleb umesiti uveče, pa prebaciti u pleh u kome će se peći. Do ujutro će testo narasti i samo je potrebno ispeći.