U istraživanju koje je sproveo epidemiolog i nutricionista Dong D. Vong sa Harvarda, analizirani su podaci iz čak 28 studija sprovedenih širom sveta.
Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost pravi su put ka zdravijem i dužem životu.
Naučnici su sada utvrdili i tačno koliko bi dnevno trebalo jesti povrća i voća, verovatno ste čuli za "pet porcija" ali sada znamo i tačno šta bi tih pet porcija trebalo da sadrže.
U istraživanju koje je sproveo epidemiolog i nutricionista Dong D. Vong sa Harvarda, analizirani su podaci iz čak 28 studija sprovedenih širom sveta. Jedna od njih sprovedena u Americi trajala je čak 30 godina i obuhvatila 100.000 ispitanika.
Utvrđeno je da su ljudi koji su jeli pet porcija dnevno, odnosno pet puta po 80 grama ili voća ili povrća, imali manji rizik od prerane smrti, ali je on dodatno bio smanjen kod onih koji su jeli tri porcije povrća i dve porcije voća.
Američko udruženje kardiologa savetuje da za svaki obrok, polovina tanjira bude ispunjena voćem ili povrćem.
Autori studije ipak podvlače da rezultati nisu uspeli da utvrde zbog čega unos voća i povrća umanjuje rizik od prerane smrti, odnosno direktnu uzročno-posledičnu vezu.