recept dana

POŠIRANA, VAZDUŠASTA, KREMASTA, UKUSNA: Kuvari otkrivaju kako da napravite savršena JAJA na razne načine!

Poslužite ih kao u restoranu.

foto: Shutterstock

1. Kuvari drže jaja na sobnoj temperaturi

 

Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savet koji važi za meso, kuvari primenjuju i na jaja. Pre pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom letnjih meseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se setite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta pre pripreme.

 

2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju

 

Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mlečnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je – za svaka tri jaja koja upotrebite, 100 mililitara pavlake, mleka, jogurta, milerama… Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa “Bon appetit” Don Peri.

 

3. Sklanjaju ih s vatre

 

Gordon Remzi kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.

 

foto: Shutterstock

5. Imaju trik za poširana jaja

 

Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za “tempiranje”. Džulija Čajld uvek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i belance neće biti “zamagljeno”.

 

6. Služe jaja na toplom tanjiru

 

Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena “na oko”? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvek zagreju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.

 

7. Greju špatulu

 

Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagreje. Jaja će se lepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumance razlije, a toplom špatulom lakše ćete premeštati ili okretati jaja, kaže Hose Andres.

 

8. Koriste maslac

 

Postoji i “naučno” objašnjenje. Ulje će lepo prenositi toplotu, ali dok se maslac greje, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija.