U nekim domaćinstvima česnica se priprema i jede na Badnje veče, a u drugim na dan Božića. Kako ovo, tako i ostala pravila variraju od kraja do kraja naše zemlje
U zavisnosti od porodične tradicije i područja iz kojeg potičete, i recepti za tradicionalnu božićnu česnicu menjaju se, ali jedno je svugde isto — ova pogača je simbol za dobar rod žita.
Ko treba da zamesi česnicu?
Zato se u nekim krajevima održao običaj da česnicu ne mesi domaćica, već muškarac koji brine o njivi, dok u nekim selima u Hercegovini česnicu mesi najmlađe dete u kući, a Bosanskoj Krajini samo žene koje su rodile sinove.
Od čega se mesi?
Neko od opštih pravila jeste da česnica mora da bude napravljena od pšeničnog brašna, a ako joj dodajete neko zrnevlje, ono mora da bude celo, dok bi voda koju koristite pri mešenju trebalo da budu bogojavljenska.
Dekoracija
Ono što je važno znati jeste da se česnica može ukrasiti kao slavski kolač, ali ne mora. Ukoliko rešite da je dekorišete, radije se opredelile za grančice i listiće badnjaka, ali ako imate vremena pozabavite se pripremom krsta i ukrasa od testa.
Lomljenje česnice
Ono što je veoma važno jeste da svi ukućani zajedno lome božićnu pogaču i da svako za sebe uzima parče koje je odlomio, bez obzira na to hoće li ga pojesti odmah ili kasnije. Druga varijanta jeste da domaćin svima podeli komade hleba. Upravo je iz ovog običaja lomljenja i tome što svako dobija svoj deo (čest), obaj božićni hleb dobio naziv. Naravno, najsrećniji je onaj ko u česnici pronađe paru ili nešto od drugih sitnica koje se skrivaju u njoj.
RECEPT ZA TRADICIONALNU ČESNICU
Predstavljamo vam jednostavan recept za božićnu pogaču.
Sastojci:
- pola litra (mlake) vode
- jedan prašak za pecivo
- dve kašike masti
- jedan kilogram brašna
- so po ukusu
Priprema
U posudu u kojoj se nalazi pola litra vode dodajte istopljenu mast, a potom i brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dobro zamesite i ostavite da odstoji.
Umešeno testo potom oblikujte kao pogaču i u nju dodajte sledeće:
- novčić (kako biste u život svoje porodice prizvali novac i sreću)
- dren (za zdravlje i snagu)
- glog (da se oteraju zle sile)
U određenim krajevima, ubacuju se i:
- kukuruz (zbog svinja)
- pasulj (zbog ovaca)
- ovas (zbog konja)
- zrno pšenice (zbog živine)
Rernu zagrejte na 250 stepeni Celzijusovih i pecite oko pet minuta, a potom smanjite na 200 stepeni. Pecite sve dok pogača ne dobije zlatnu boju.
Kada se česnica ispeče, uvijte je u krpu kako bi ostala mekana.