prava poslastica

ŠTO DUŽE STOJE, SVE SU FINIJE I MEKŠE: Posne VANILICE sa orasima omiljeni su SITNI KOLAČI na proslavama (RECEPT)

Omiljeni kolač na svim slavama. Sada lako i vi možete da ih napravite.

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

100 g posnog margarina

250-300 g brašna

100 g mlevenih oraha

100 g mlevenog šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

korica limuna

malo džema

prah šećer za posipanje i vanilin šećer

 

Priprema:

 

Umutiti margarin sa prah šećerom (100 g) penasto. Dodati brašno sa praškom za pecivo (meni je otišlo 250 g brašna) zatim dodati orahe, koricu limuna, vanilin šećer.

 

Zamesiti testo glatko. Ako je testo malo tvrdo, ubacite 2-3 kašike mleka, ali ne bi trebalo.

 

Razviti oklagijom za pola cm i vaditi čašicom za rakiju male krugove i ređati u pleh koji ste obložili pek papirom.

 

Peći na 170-180 stepeni oko 15 min. Vanilice su malo tamnije zato što sadrže orahe. Svaku vanilicu premažite tanko džemom i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom. Ređajte u kutiju.

 

Ako pravite za slavu, napravite neki dan ranije.