RECEPT

BRZA TORTA BEZ BRAŠNA: Čokoladna fantazija za koju vam je potrebno samo 5 SASTOJAKA!

Ukoliko tražite savršen desert, probajte ovu čokoladnu tortu bez brašna.

foto: Profimedia

 

Sastojci:

 

 

145 g maslaca
300 g tamne čokolade
5 velikih jaja
40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
150 g šećera
prstohvat soli

 

Postupak:

 

Zagrejte rernu na 150 stepeni.


Pripremite kalup za tortu veličine 23 cm i namastite ga i pospite dno i stranice kakaom.


Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promešajte i ostavite sa strane da se hladi.


Odvojte belanca od žumanaca. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite belanca i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti sneg od belanaca.


Žumanca dodajte smesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i mešajte dok se ne sjedini s ostatkom smese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 belanaca i umešajte ih u smesu pomoću plastične kašike. Zatim dodajte ostatak belanaca i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Ne mešajte previše jer će iz belanaca nestati sav vazduh.


Istresite smesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.
Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.