Mali trikovi veliki domaćica

NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN ZA UKRAŠAVANJE SLAVSKOG KOLAČA: Evo kako da napravite tradicionalnu pogaču kojom ćete se PONOSITI

Pogledajte najbolji recept za slavski kolač s ukrasima, a na dnu teksta pronaći ćete i njegovu posnu verziju.

foto: Shutterstock

 

Priprema kolača

 


Sastojci:

 

1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče putera
kora limuna
žumance, so, mleko


Priprema

 

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

 

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.


U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte.

 

Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji.

 

Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da uskisne. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.


Ukrašavanje

 

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu. Važno je da bude „prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

 

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.


Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo.


Stavite u rernu i pažljivo pecite.

 

Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.


Posna verzija

 

Umesite kolač na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera. Umesto putera, možete staviti margarin (od biljnih je masti i postan).