zdrava!

ČUDESNA, LEKOVITA, UKUSNA I KORISNA: 5 odličnih razloga zbog kojih treba da jedemo DUNJE

Kada se pomene dunja, obično nam je prva asocijacija džem ili slatko. Međutim, često zaboravljamo koliko je ovo voće korisno za naše zdravlje.

foto: Shutterstock

Dunja je bogata antioksidansima i vitaminom C i možete je konzumirati i sirovu.

 

Stručnjaci ističu lekovita svojstva dunje:

 

Razgrađuje masne naslage

 

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele regulišu težinu.

 

Odlična je za kožu

 

Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože. Obarite koštice od dunja i dobićete lekovitu sluz. Smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.

 

Pogoduje digestivnom sistemu

 

Dunje su od pomoći u lečenju čira na želucu, ali i dijareje i problema sa varenjem.

 

 

Čuva srce i popravlja krvnu sliku

 

Sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C.

 

Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

Plod dunje sadrži antioksidante poput kvercetina, kempferola i rutin. Zbog toga ima protivupalno, antimikrobno, antifungalno, hepatoprotektivno i diuretsko delovanje.

 

Jača imuni sistem

 

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imunološki sistem, a dokazano je da povoljno utiče i na respiratorne organe.