odličan doručak

SPREMNE SU ZA 10 MINUTA: Najukusnije posne mekike — izvrsne i veoma SOČNE (RECEPT)

Prave se brzo, ukusne su i sočne, idealan doručak i u danima kad postite!

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

400 g brašna

200 g tople vode

2 supene kašike ulja

1 supena kašika šećera

1 kašičica soli

20 g svežeg kvasca

ulje za prženje

 

Priprema:


U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.

 

Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.

 

Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.