NE PEČE SE

MALO DRUGAČIJA VERZIJA BOGATE POSLASTICE: Bela ŠVARCVALD torta probudiće sva vaša čula (RECEPT)

Ko je jednom probao klasičnu švarcvald tortu, zna da je to slatkiš bez premca, ali bela vezija će vas možda još više oduševiti. I još se ne peče!

ilustracijafoto: Shutterstock

Bela verzija ove svetski poznate torte je priča za sebe... Zaista za svaku preporuku!

 

Potrebni sastojci za kalup prečnika 22cm:

 

Korica:

 

– 250g mlevenog keksa
– 50g mlevenih badema ili lešnika
– 2 kašike belog krema iz teglice
– 100g istopljenog putera
– 100ml mleka


Malina sloj:

 

– 200g svežih ili smrznutih malina
– 2 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 kašika soka od limuna
– 1 kašika gustina
– 2 kašike vode


Beli sloj:

 

– 400g krem sira (neutralnog)
– 160g prah šećera (ako koristite maskarpone dosta je 120g)
– kašičica arome vanile
– 250ml slatke pavlake (koristila sam biljnu)
– 2 kremfixa (ako želite baš čvrstu tortu, onda stavite 1 želatin umesto kremfixa.)


Ganaš:

 

– 100g bele čokolade
– 50ml slatke pavlake

 

Postupak:

 

1. Za koricu pomešati sve sastojke, utisnuti u dno kalupa prečnika 22 cm i odložiti u frižider.


2. Za prvi sloj skuvati maline sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Gustin pomešati sa vodom i dodati u provrele maline, mešati konstantno i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti par minuta, zatim rasporediti po korici i opet odložiti u frižider.


3. Za fil kratko umutiti krem sir, prah šećer i vanilu. Dodati neumućenu slatku pavlaku i mutiti par minuta dok fil ne postane poprilično čvrst. Ko želi može slatku pavlaku i prvo zasebno da umuti. Na kraju dodati kremfix ili želatin (njega pripremiti po uputstvu na kesici), opet umutiti i polako rasporediti po malinama. Ponovo odložiti u fržider.


4. Na kraju istopiti slatku pavlaku i čokoladu na srednjoj temperaturi, kuvati i mešati dok se ne istopi. Sada treba polako da se prelije preko fila i da se vrati u frižider na najmanje 3h.

 

Kolač možete ukrasiti svežim malinama.