Ova poslastica bogatog ukusa je izuzetno izdašna, pa može potrajati i do nekoliko dana
Sastojci:
8 jaja
8 kašika šećera
100 gr seckanih oraha
2 kašike brašna
Sastojci za fil:
200 g čokolade
400 g šećera
300 g mlevenih oraha
1 velika šolja mleka za popariti orahe
250 g margarina
700 ml mleka
3 kašike gustina (skrobno brašno)
150 g mlevene plazme
150 g mlevenog pečenog lešnika
2 kešice šlaga
Priprema:
Kora: Umutiti 8 belanaca i 8 kašika šećera. Ručno mešati pa dodati 100 g seckanih oraha i 2 kašike brašna. Pouljiti pleh, staviti pek papir i peći na 160 stepeni.
Priprema fila 1: 300 g mlevenih oraha i 200 g šećera popariti sa malo vrućeg mleka. U prohlađen fil dodati 200 g otopljene čokolade i umućenog pola margarina.
Priprema fila 2: 8 žumanaca umutiti sa 200 g šećera. Staviti 3 kašike gustina pa sve skuvati u 700 ml mleka. U hladan fil dodati umućenog pola margarina. Fil podeliti na pola. U prvi deo staviti 150 g mlevenog plazma keksa, a u drugi 150 g mlevenog lešnika.
Slažemo ovim redom: kora, fil 1, fil sa plazmom, fil sa lešnikom, šlag. Tortu dekorisati krem šlagom i topljenom čokoladom.