Iako na prvi pogled delujezahtevno, zapravo nije tako.
Potrebno je:
800 g šećera
120 g gustina
1 kašika soka od limuna
1 kašičica tartar krema*
1 kašičica ekstrakta od badema
50 g iseckanih oraha
200 g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Stavimo 375 ml vode u šerpu. Dodamo sok od limuna i šećer i mešajući pustimo da provri. Kad provri kuhinjskim termometrom merimo temperaturu tečnosti dok stigne do 115 stepeni C. Ako nemate termometar, onda kao ja odokativno. Znamo da voda ključa na 100 stepeni C znači za nekoliko minuta je dostigla otprilike tu temperaturu posle ključanja. Isključimo ringlu.
U drugoj šerpi dodamo 500 ml vode krem tartar i gustin i mešamo da se ne bi zgrudvalo. Nastavimo da mešamo, dok ne dobijemo lepkastu smesu. Sklonimo sa šporeta. Dodajemo po malo šećernog sirupa u smesu gustina i mešamo, dok se sve dobro ne sjedini i sirup potrošimo. Vratimo na šporet, pustimo da prokuva pa odmah smanjimo temperaturu na najnižu i pustimo da se krčka oko sat vremena. Redovno mešamo. Posle sat vremena smesa će imati lepu zlatnu boju. Dodamo ekstrakt badema. Dodamo seckani orah.
U tepsiju 20x20 cm sipamo ovu smesu, poravnamo i pustimo da se potpuno ohladi. Na sobnoj temperaturi. Samu tepsiju namastimo i stavimo i namašćen pek papir u nju, a sve pospemo sa šećerom u prahu. Sada pospemo i na ratluk šećer u prahu i izručimo pažljivo na radnu površinu koju smo takođe posuli šećerom u prahu. Skinemo pek papir. Sečemo na male kocke, najlakše ide sa onim okruglim sekačem za pizzu.
Čuvamo u kontejneru, koji smo dosta posuli šećerom u prahu. Dobro zatvorimo i ostavimo u špajz, ne u frižider.