recept

LJUBITELJI VOĆNIH POSLASTICA ĆE SE ODUŠEVITI: Ukusna torta sa ANANASOM je pravi izbor za SVE PRILIKE

Ako volite voćne poslastice, ova torta sa ananasom je pravi izbor za vas.

foto: Profimedia


Sastojci

 

Kora:

 

4 žumanca
2 belanca
100 g šećera
100 g brašna
1 kesica vanilin šećera
pola kašičice praška za pecivo

 

Fil:

 

1 konzerva ananasa, veća, sa 10 kolutova ananasa
2,5 dcl vode
40 g gustina
50 g šećera
i još 3 dcl slatke pavlake
3 kašike šećera
2 šlaga za ukrašavanje

 

Priprema

 

Belanca i 30 g šećera umutiti u čvrst sneg.

 

Žumanca i 70 g šećera penasto umutiti dok žumanca ne pobele i budu kremasta. Lagano izmešati umućena belanca i žumanca, dodati lagano mešajući vanilin šećer, prosejano brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 20 cm, može i malo veći. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

 

Čim se kora ispeče izvaditi iz kalupa, kada se malo prohladi odvojiti od papira. Hladnu koru preseći da se dobiju dve kore.

 

Fil:

 

Ananas ocediti od soka. Odvojiti 4 kašike soka, pomešati sa gustinom i šećerom.

 

Ostatku soka dodati 2,5 dcl vode da se dobije otprilike 4 dcl tečnosti. Staviti da prokuva i ukuvati gustin. Skinuti sa vatre, dodati iseckanih 6 kolutova ananasa i ostaviti da se skroz ohladi. Ne treba da se meša u međuvremenu.

 

Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati dobro ohlađen fil sa ananasom, lagano izmešati da se sjedine smese.

 

Donju koru staviti u kalup u kome se pekla kora, preliti kašiku po kašiku sa otprilike 8 kašika mleka. Staviti i obruč, rasporediti fil pa staviti i gornju koru, izbockati je čačkalicom i takođe pokvasiti mlekom.

 

Prilokom stavljanja fila paziti da fil ide skroz do obruča, tako će torta biti filovana i okolo kada se izvadi iz kalupa. Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se lepo ohladi i da se sjedine ukusi.

 

Ako nemate kalup filujte je obično, na tacni samo, fil je dovoljno čvrst.

Tortu filovati šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i dekorisati je sa preostalih 4 koluta ananasa.