ukus će vas oduševiti

BAKIN RECEPT KOJI OBOŽAVAJU SVE GENERACIJE: Starinska torta sa LEŠNICIMA savršen je izbor za sve prilike

Većinu sastojaka imate u kući

foto: Profimedia

Sastojci:

 

8 jaja

250 gr šećera

2 velike kašičice jabukovog sirćeta

80 gr belog brašna

200 gr mevenih oraha

1 prašak za pecivo

1 mala kašičica cimeta

650 ml slatke pavlake

300 gr tamne čokolade za kuvanje

1 narandža

150 gr maskarponea

 

 

Priprema:

 

Da biste napravili biskvit izmiksajte 8 belanaca, 150 gr šećera i 2 velike kašike jabukovog sirćeta. Kada belanjca postanu čvrsta, gusta i sjajna, bez grudvica, dodajte 80 gr belog glatkog brašna, 200 gr mevenih oraha, 2 žumanca i 1 prašak za pecivo, i kašičicu cimeta.

 

Pecite smesu u kalupu za tortu na 160 stešeni oko 45 min.

 

Čokoladni premaz: 300 ml slatke pavlake zagrejte do vrenja, pazite da ne prokuva, dodajte 300 gr tamne čokolade, sklonite sa šporeta. Kada pomešate slatku pavlaku i čokoladu, dodajte 6 žumanaca i pustite da se sve malo ohladi na sobnoj temperaturi.

 

Za ispečene i ohlađene kore pripremite krem od 350 ml slatke pavlake koji ćete miksati dok se ne zgusne i umešajte 100 gr šećera u prahu, 150 gr maskarponea, koricu i sok od jedne narandže.

 

Kore posložite u kalup i namažite prvo čokoladni premaz pa krem i tako sve do vrha. S ostatkom krema ukrasite tortu i pospite orasima po želji.