Ova starinska pita priprema se jednostavno i spada u najomiljenije domaće poslastice
Sastojci:
(10 osoba)
Testo:
- 4 jaja
- 2 case (od jogurta) secera
- 1 casa jogurta
- 1 casa ulja
- 2 case brasna
- 1 prasak za pecivo
Fil:
- 5-6 jabuka
- 1 vanilin secer
- secer po ukusu
- 50-100 gr oraha
Priprema
Umutiti jaja, dodati im šećer, jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo.
U podmazan pleh sipati polovinu testa i peći na 160 stepeni dok ne porumeni.
Jabuke narendati, dodati im vanilin šećer i šećer po zelji (zavisi od kiselosti jabuka i od toga koliko slatko volite) i malo vode, oko 1 dl, pa to izdinstati. Kad jabuke, omekšaju, dodati krupno seckane orahe.
Fil od jabuka rasporediti preko prve kore i preliti ostatkom testa, pa dopeći kolač.
Nema potrebe da cedite jabuke jer je donja kora pečena pa neće biti gnjecava, nego mekana i natopljena jabukama.
Kad se ohladi, seći na kocke ili trouglove i posuti šećerom u prahu.