porodica se nikada nije oporavila

"NEKI DANI SU LAKŠI, NEKI SU NEPODNOŠLJIVI": Sestra slavnih teniserki SVIREPO JE UBIJENA pre 17 godina, a bol NE PROLAZI

Prošlo je 17 godina, a bol je ista kao prvog dana.

foto: Profimedia

Metak koji je 14. septembra 2003. godine ubio Jetundu Prajs izgledao je kao zalutali - probio je prozor njenog automobila i pogodio je u potiljak.

 

Roland Vormli, koji je kasnije predstavljen kao Jetundin dečko i verenik, bio je te večeri za volanom, a tu kobnu noć pamti kao haos koji je iznenada nastao na putu do njene kuće u Koroni.

 

- Pokušavam da preživim ovo. Pokušavao sam da je spasim. Kad smo stigli na bulevar Long Bič, video sam da je zadnje staklo razbijeno. Pogledao sam u nju i pitao: Dušo, jesi li dobro? Tad sam video da je krv posvuda - rekao je Vormli svojevremeno za Los Angeles Times.


Uspaničen Vormli odveo je Jetundu u majčinu kuću koja se nalazila u blizini, odakle je pozvana i hitna pomoć. Nekoliko sati kasnije, Jetunda je preminula u bolnici. Tada je imala 31 godinu, a sa njenom smrću ostale su da se suoče sestre Serena i Venus Vilijams.


Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

foto: Profimedia

- Kada su Serena i Venus čule ovu vest, nisu mogle da veruju. Pitale su jesmo li sigurni - rekao je predstavnik za javnost porodice Vilijams nakon Jetundine smrti, piše People.


15 godina kasnije, smrt Jetunde Prajs ponovo je bila u žiži javnosti, kada je njen ubica 2018. godine pušten na slobodu.

 

Iznenadna vest o smrti najstarije sestre Vilijams ostavila je porodicu u potpunom šoku. Venus je primila vest u Njujorku, gde je otputovala zbog nedelje mode, a Serena u Torontu, gde je tada snimala seriju Street Time. Obe su odmah doputovale u Los Anđeles.


Prvih nekoliko dana nakon ubistva Jetunde Prajs nikome nije bilo jasno šta se tačno dogodilo.Svedoci su davali različite iskaze, a nekoliko njih je upućivalo na svađu koja je izbila pre pucnjave, a u kojoj su učestvovali i Jetunda i Vormli.

Policija je ubrzo otkrila da je napadač otvorio vatru i pucao na njihovo vozilo dok su prolazili pored sumnjive kuće koja se povezuje sa drogom. Iako je Vormli tvrdio da napad nije ničim izazvan, vlasti su ipak sumnjale da je u pitanju osveta.

 

Hapšenje počinilaca nije bilo ništa lakše - jedan je uhvaćen već nakon nekoliko sati, dok se glavni osumnjičeni - Robert Edvard Maksfild, skrivao od policije do januara 2004. godine.


Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

foto: Profimedia

Dva puta je tužilaštvo pokušalo da ga osudi za ubistvo sestre slavnih teniserki, ali neuspešno. Maksfild je taman planirao da se nagodi sa sudom i izvuče nižu kaznu, ali su advokati uspeli da otvore i treće suđenje. U aprilu 2006. konačno je osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo bez predumišljaja, a sud je odlučio da vreme koje je već proveo iza rešetaka bude uračunato u kaznu.

 

U martu 2018. pušten je na uslovnu slobodu, koju je prekršio, pa je ponovo uhapšen.


U međuvremenu, teške rane porodice Vilijams polako su zarastale.


- Bila je divna osoba. Nosimo se sa ovim kako znamo i umemo. Neki dani su lakši, neki su nepodnošljivi - rekla je Serena 2004. godine.

 

Teniserka se pojavila i na Maksfildovom suđenju, kada je sudija trebalo da pročita presudu 2006. godine. Kada su je 2007. godine novinari ispitivali u vezi ubistva sestre, samo je kratko rekla:


- Još uvek mi je teško da govorim o tome. Jetunda i ja bile smo tako bliske. Ona mi je menjala pelene.


Jetunda Prajs bila je medicinska sestra, majka troje dece i suvlasnik popularnog frizerskog salona. Bila je i lični asistent svojim sestrama, vodila računa da ispune sve svoje obaveze, pratila ih na turnirima.


U čast sestri, Serena i Venus su 2016. godine otvorile "Centar za pomoć Jetunda Prajs".


- Želele smo da odamo počast i sačuvamo uspomenu na Jetundu, jer je bila divna sestra i mnogo nam je značila - rekla je Serena, koja zajedno sa sestrom Venus vodi računa o troje dece pokojne Jetunde.