Ukus čokolade i fini kremasti fil čine ovu poslasticu klasikom među kolačima
Sastojci:
- Kora
- Žumanaca - 6
- Šećera - 10 kašika
- Mleka - 200 ml
- Ulja - 100 ml
- Čokoloade u prahu ili kakao - 3 kašike
- Vanilin šećer - 1 kesica
- Brašna - 6 kašika
- Prašak pecivo - 1/2 kesice
Fil:
- Belanca - 6
- Šećera - 20 kašika
- Vode hladne - 4 kašike
- Vanilin šećer - 1 kesica
Glazura:
- 150 g menaž - čokolade
- Vode - 5 kašika
- Ulja - 5 kašika
Priprema
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom nikako).
Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji.
Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite jos malo. U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.
Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.