Ako ste tek kada ste već počeli da pravite neku poslasticu primetili da nemate ovaj sastojak, postoji čak tri načina da ga napravite u svojoj kuhinji
Ako ste počeli da pripremate neko jelo u čijem receptu se nalazi i prašak za pecivo, a vi ga nemate kod kuće ne očajavajte jer sami možete pripremiti zamenu za isti, piše Stvar ukusa.
Soda bikarbona i jogurt
Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu koristite samo u receptima u kojima se nalaze samo suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako vam testo ne bi bilo previše tečno.
Soda bikarbona i sok limuna
Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.
Soda bikarbona i melasa
Pomešajte 1/3 šolje melase i 1/4 kašičice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog ukusa, ova zamena je idealna za specijalitete jačeg ukusa, kao što su peciva s raznim začinima.