jednostavno je

SPAS NA BRZINU U POSLEDNJI ČAS: Evo kako da sami napravite domaću zamenu za prašak za pecivo

Ako ste tek kada ste već počeli da pravite neku poslasticu primetili da nemate ovaj sastojak, postoji čak tri načina da ga napravite u svojoj kuhinji

foto: Shutterstock

 

Ako ste počeli da pripremate neko jelo u čijem receptu se nalazi i prašak za pecivo, a vi ga nemate kod kuće ne očajavajte jer sami možete pripremiti zamenu za isti, piše Stvar ukusa.

 

Soda bikarbona i jogurt

 

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu koristite samo u receptima u kojima se nalaze samo suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako vam testo ne bi bilo previše tečno.

 

Soda bikarbona i sok limuna

 

Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.


Soda bikarbona i melasa

 

Pomešajte 1/3 šolje melase i 1/4 kašičice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog ukusa, ova zamena je idealna za specijalitete jačeg ukusa, kao što su peciva s raznim začinima.