oprez!

Soda bikarbona NIJE lek za rak, želudačnu kiselinu i gorušicu, urinarne infekcije, giht, kamenje u bubrezima...

1

Rastvor sode bikarbone u čaši vode često se preporučuje kao narodni lek iako nema dokaza da on zapravo poboljšava zdravlje na bilo koji način

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Soda bikarbona je veoma moćan prah, koji može da vam pomogne  u mnogočemu u održavanju domaćinstva.

 

Veoma je jeftina i lako dostupna, pa je je ljudi koriste na razne načine - umesto dezodoransa, ali i kao "narodni lek", što nije medicinski utemeljeno.

 

 

Internetom često kruži preporuka da se soda bikarbona koristi za lečenje raznih bolesti, ali ne postoji nijedna naučna studija koja je utvrdila da je soda bikarbona lek za bilo šta. Nema nijednog dokaza da se njom možemo lečiti.

 

Ona se često preporučuje kao "lek" za želudačnu kiselinu i gorušicu i savetuje da se pola kašičice razmuti u čaši vode da bi se stabilizovao nivo pH vrednosti u želucu, ali ovo nije potvrđeno od strane medicine.

 

Soda bikarbona može se naći i u recceptima za tretiranje urinarnih infekcija, iako nema dokaza da ona deluje protiv njih, a isto je slučaj i sa gihtom, prehladom i gripom.

 

Takođe, nije dokazano ni da soda bikarbona pomaže kod kamenja u bubrezima, a posebno je opasna tvrdnja da ona "leči rak" jer nema nijednog naučnog istraživanja koje to sugeriše.

 

Ukoliko koristite takozvane narodne lekove, veoma je važno da ni slučajno ne preskačete terapiju koju vam je propisao lekar, kao i da sa njim obavezno popričate o tome šta sve unosite u svoj organizam i na koji način kako biste dobili najpouzdaniju instrukciju šta je najbolje za vaše zdravlje.

 

makonda-tracker