Garantovano će vam se dopasti!
Ako volite da grickate pohovane kolutove luka, sigurno će vam se dopasti i ovi umotani u slaninu. Servirajte ih uz komad limuna, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
- 2 velika luka (oguljena i iseckana na kolutiće prečnika 2 cm), toliko meka da se krugovi razdvajaju
- 25 do 30 režnjeva tanko iseckane slanine
- 1 kašičica belog bibera (mlevenog)
- ½ kašičice pečenog kima
- 3 jajeta (umućena)
- ¼ šolje punomasnog mleka
- 1 šolja prezli
- 1 šolja smrvljenog kornfleksa
- ulje za potapanje kolutića u velikom tiganju
- ½ supene kašike soli
- komad limuna za serviranje (po želji)
Priprema
Umotati slaninu oko luka dok ne bude potpuno prekriven. Blago pritisnuti slaninu kako bi se zalepila za luk. Ponoviti postupak za preostale komadiće luka i slanine.
Staviti umotane kolutiće od luka u frižider na sat vremena, da se sve slegne. U posudi pomešati biber i kim sa brašnom. Mutilicom mutiti dok se sve ne sjedini. U posebnoj posudi umutiti 3 jaja, dodati mleko i umutiti.
U još jednoj posudi pomešati prezle sa smrvljenim kornfleksom. Prekriti kolutiće luka brašnom. Uvaljati ih u smesu sa jajetom. Pre nego što se luk uvalja u prezle, iscediti višak jajeta.
Dobro ih uvaljati, a zatim staviti u veliku šerpu sa uljem prethodno zagrejanim na 175°C. Ponoviti sve sa preostalim lukom. Povremeno okrenuti luk dok se prži, i pržiti dok ne postane zlatnobraon. Staviti pečeni luk na kuhinjski ubrus da se ocedi višak ulja i posoliti.