Svi ukućani će voleti ovo jelo
Sastojci:
3-4 krompira
2 žumanca
2 šolje oštrog brašna (zavisno od veličine krompira)
1 kašičica soli
Priprema:
Krompir oprati i sa ljuskom ispeći u rerni. Pečen krompir odmah iseći na nekoliko režnjeva kako bi se prosušio. Cilj nam je da krompir izgubi nepotrebnu vlagu kako bi njoke bile mekše i vazdušastije. Kada se krompir prohladi, oljuštiti ga i lepo izgnječiti. Dodati 2 žumanca i kašičicu soli. Sjediniti sve lepo sa krompirom. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo, pogodno za oblikovanje. Od testa odvajati kuglice, oblikovati valjke i od njih isecati njoke. Svaku njoku pritisnuti viljuškom da bi bolje upile sos i dobile tradicionalni oblik. Kuvati ih u ključaloj vodi sa malo soli, ne na najjačoj temperaturi. Gotove su kada isplivaju na površinu. Služiti ih tople uz omiljeni sos, meso ili sir.