Zdravlje na usta ulazi, zar ne?
Hrana se smatra za jednu od najboljih prevencija od različitih oboljenja, piše Lovesensa.
Ukoliko imate izbalansiran i zdrav način ishrane, vaše telo je otpornije i lako se oslobađa upala, infekcija i toksina.
Da li ste čuli za kurkumu? Začin jarkožute boje koji se često koristi u indijskoj kuhinji, pronašao je svoju primenu u polju zdravstva, farmacije i negovanja lepote.
Glavni sastojak kurkume je kurkumin – fitohemikalija kojoj kurkuma duguje svoja zdrava dejstva i karakterističnu boju. Kurkuma sadrži kompleks vitamina, od kojih dominiraju vitamini B grupe, ali sadrži i vitamin K i C.
Bogata je kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i manganom, pa predstavlja idealan izvor svih potrebnih minerala za očuvanje zdravlje organizma.
Ovaj začin se koristi u raznim jelima, od rižota, mesa, čorbi, povrća, pa čak ga sadrže i neki kolači.
Predstavljamo recept za neverovatno zdravu čorbu koju kurkuma u kombinaciji sa belim lukom, đumbirom i drugoim namirnicama, čini idealnim obrokom za jačanje imuniteta.
Recept za čorbu koja donosi zdravlje
Na 2 kašike kokosovog ulja prodinstajte sitno iseckanu glavicu crnog luka i 2 čena belog luka. Kada luk dobije zlatkastu boju, dodajte 1 kg iseckane šargarepe i pola litra bujona od povrća. Promešajte i ostavite da čorba provri.
Kuvajte je na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.
Kada su sastojci skuvani, sve zajedno ubacite u blender i miksajte sa 4 manje kriške đumbira. Vratite čorbu na šporet, pa dodajte 3 kašičice kurkume u prahu, kašiku meda, kašiku limunovog soka i začinite sa soli i biberom.