bez greške

LAGANA UŽINA ILI ODLIČAN DORUČAK NA POSLU: Neće vam biti dosta preukusnog BANANA HLEBA! (RECEPT)

Ne isušuje se i odličan je za doručak na poslu, laganu večeru ili kao poslastica.

foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • 4 zrele banane
  • 125 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 240 grama brašna (210 obično belo + 30 grama integralno heljdino)
  • par kašika meda ili stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 ml mleka
  • tamna čokolada
  • 1 kašika kakaa u prahu
  • nezaslađena aroma vanile
  • cimet u prahu
  • đumbir u prahu
  • korica pomorandže
  • prstohvat soli

 

Postupak:

 

Banane stavite u posudu i dodajte narendanu koricu pomorandže (može i mrvicu soka od pomorandže ili limuna).

 

Po želji dodajte par kapljica stevije, ali banane bi trebalo da biti slatke same po sebi dovoljno ako su zrele.

 

Dodajte i tečne arome vanile.

 

Sve umutite u pire viljuškom ili gnječilicom za pire krompir.

 

Pomešajte obično brašno i heljdino u posudu, te dodajte prašak za pecivo, cimet, đumbir i so.

 

Nemojte preterati sa cimetom i đumbirom, ali ubacite malo da bi banana hleb imao “šmek”.

 

Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, baš kao i jaja.

Naseckajte na krupnije čokoladu.

 

Penasto umutite maslac sa šećerom.

 

U to dodajte jedno po jedno jaje, pire od banane, mleko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom.

 

Na samome kraju u to umešajte komadiće čokolade i kakao u prahu.

 

Duguljasti kalup razmera 20 × 10 cm obložite papirom za pečenje, te smesu izlijte u kalup i poravnajte.

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 Celzijusa oko 60 minuta.