recept dana

SAVRŠEN OBROK JE PRED VAMA: Punjeni kroasani za celu porodicu!

Večera koja se služi uz mlečne proizvode

foto: Profimedia

Za testo:

 

1 kg brašna

50 g svežeg kvasca

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

5 kašika ulja

1 jaje

250 ml mleka

250 ml mlake vode

250 g margarina

 

Za punjenje:

 

200g  belog sira

2-3 kašike krem sira

200g kobasice ili šunke (sitno rendane)

 

Za premazivanje:

 

1 žumance

po želji susam

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Profimedia

Priprema: 

 

U toplom mleku razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostaviti da nadođe. Od brašna, soli, ulja, jajeta i mlake vode umesiti srednje meko testo.

 

Ostaviti ga na toplom mestu da naraste i udvostruči zapreminu. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 16 jednakih loptica.

 

Svaku lopticu razviti u koru i narendati preko kore margarin (prethodno ostavljen u zamrzivaču, kako bi se lakše rendao).

 

Slagati po osam kora jednu preko druge, tako da se dobiju dve gomile naslaganih kora. Na poslednju koru ne treba rendati margarin. Sve prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da miruje oko 20 minuta.

 

Rastanjiti prvi deo testa u jednu veliku okruglu koru i podeliti je na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu na još 5- 6 delova (tako da dobijete 20- 24 trouglova). Pomešati sastojke za nadev, tako da dobijete homogenu smesu. Na svaki trougao stavljati pomalo nadeva, zamotati kiflicu i slagati u podmazan i pobrašnjen pleh.

 

Postupak ponoviti i sa drugim delom testa. Kroasane prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih da odmaraju oko jedan sat.

 

Nakon tog vremena, premazati ih žumancetom i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju zlatno- žutu boju.