oprez

Još nije otkrivena "uradi sam" pasta za zube

Ljudi navodno godišnje potroše tri milijarde dolara za izbeljivanje zuba, pa se na internetu može naći mnogo recepata za domaće preparate, ali nema dokaza da oni zaista deluju

foto: Profimedia

Internetom i društvenim mrežama već neko vreme kruže recepti za domaće paste za zube, za koje se tvrdi da mogu da izbele zube.

 

Uglavnom su u pitanju sredstva koja se mogu naći u svakoj kuhinji, uključujući sodu bikarbonu, pepermint, đumbir itd.

 

Ipak još uvek ne postoji nijedna naučna studija koja potvrđuje delotvornost ovih mešavina, kao ni bezbednost za zdravlje zuba i zubnu gleđ, pa s njima treba biti vrlo oprezan. Ukoliko želite da izbelite zube, najbolje je da o tome razgavarate sa svojim stomatologom.

 

U pitanju su sledeći nepouzdani recepti.

 

 

Pasta od đumbira i soli

 

Za ovu pastu treba vam đumbir, so i limun. Sameljite mali komadić đumbira, dodajte jednu četvrtinu kašičice soli. Izrežite krišku limuna i iscedite sok u smesu i dobro promešajte. Nanesite četkicom za zube. Četkajte tri minuta.

 

Pasta od listova peperminta i kokosovog ulja

 

Za ovu pastu trebaće vam listovi peperminta i kokosovo ulje. Izmrvite listove i dodajte ih kokosovom ulju. Dobro promešajte i nanesite smesu na zube četkicom. Ne koristite puno peperminta, tri do pet listova je više nego dovoljno.

 

Pasta od hirdogen peroksida i sode bikarbone

 

Pomešajte sodu bikarbonu sa hidrogen peroksidom, jedan na prema dva. Ovom smesom nežno operite zube, a zatim isperite usta velikom količinom vode.

 

Pasta od kakao praha

 

Za ovu pastu će vam biti potrebno: kakao prah i kokosovo ulje. Kako prah pomešajte sa kokosovim uljem ili vodom. Napravite pastu. Četkajte zube kao i obično.