Konzumacija svega 2 narandže na dan imaće velike benefite na vaš organizam.
1. Jačaju imunitet
Narandža obiluje visokim postotkom vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, što je posebno važno u hladnijim delovima godine kada smo podložnie prehladama i gripu. Takođe, dostupnost visokog sadržaja kalcijuma u narandži održava i štiti zdravlje kostiju i zubi.
2. Pomaže pri očuvanju rada srca
Prema poslednjim istraživanjima, utvrđeno je kako magnezijum, koji se u velikim količinama nalazi u narandži, ima sposobnost da smanji visoki krvni pritisak. Ipak, u ovom slučaju ne preporučuje se da se iscedi sok od narandže, nego da se pojede celi citrus.
3. Snižava holesterol i krvni pritisak
Visoka koncentracija hesperidina, spoja kojeg u obilju nalazimo u citrusima, smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi kad god je to moguće.
4. Očuvanje zdrave kože
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od delovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana. Takođe, narandže su bogate beta-karotenom, koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja i pomaže u sprečavanju znakova starenja.
5. Štite želudac i pospešuju probavu
Narandže su vrlo bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu u održavanju zdravlja želuca i creva, sprečavajući probleme poput sindroma nervoznih creva. Sadržaj vlakana u narandži olakšava put hrane kroz probavni trakt i sprečava naprezanje i zatvor.
6. Pospešuje rad mozga
Folna kiselina i folati prisutni u narandži podstiču razvoj mozga i održavaju vitalne organe u dobrom stanju. Posebno se preporučuje konzumacija narandža trudnicama, jer pozitivno utiče na razvoj ploda.