Prema starom srpskom običaju, danas se priprema posna pogača koju ukućani "lome" uveče...
Prema starom srpskom običaju, dan pre proslave Božića i mešenja česnice, priprema se posna pogača koja se služi uveče.
U našem narodu se ova pogača zove badnjača, a "lomi" se nakon unošenja slame i paljenja badnjaka.
Sastojci:
1/2 kg brašna
3 dl hladne vode
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 kašike sirćeta
Ostalo:
ulje za podmazivanje tepsije
brašno za posipanje
Priprema
Brašno prosejati dva puta, istresti u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje istresti prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje.
Odvojeno pomešati sodu bikarbonu i sirće (ne brinite kad krene da peni), pa dodati u mešavinu s brašnom. Umesiti meko testo (po želji ubaciti dinar za bogatstvo ili zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje), pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji otprilike pola sata, da naraste.
Oblikovati u okruglu pogaču (po želji, ostaviti malo testa za ukrase) i položiti u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju.
Po želji ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, otprilike 40 minuta.