zdravlje žene

Stanje je postalo alarmantno: U Srbiji 420 žena godišnje umre od raka jajnika!

0
Maligni tumori jajnika su najčešći uzrok smrti medju ginekološkim malignitetima, a od te bolesti u Srbiji godišnje umre oko 420 žena, upozorila je danas onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Suzana Vasović.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ona je povodom Kancerološke nedelje kazala da sa oko 140.000 smrtnih ishoda u svetu rak jajnika predstavljaju peti vodeći uzrok smrti od kancera kod žena.

 

Procenjuje se, kako je istakla, da će broj žena obolelih i umrlih od raka jajnika do 2030. godine biti povećan za približno 60 odsto.

 

Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled

Srbija se nalazi u grupi zemalja Evrope sa visokim stopama oboljevanja i smrtnosti od karcinoma jajnika. Statistika je pokazala da maligni tumori genitalnih organa čine oko 21 odsto svih slučajeva malignih oboljenja žena", rekla je Vasović.

Prema njenim rečima karcinom jajnika je po učestalosti na trećem mestu (27,18 odsto), dok je karcinom grlića materice na prvom, a karcinom tela materice na drugom mestu po učestalosti.

 

Ginekolozi odgovaraju na sva pitanja koja ste se stideli da im postavite

 

Navela je da se maligni tumori jajnika javljaju u svim životnim dobima, ali da posle 40. godine njihova učestalost naglo raste.

 

makonda-tracker